Backgammon online

Artikelen - Psychologie van het Backgammon en Poker

vertaald door Backgammononline.nl

Elke ervaren poker speler kent het belang van het bepalen van zwakke punten van de tegenstander. Is je tegenstander bijvoorbeeld iemand die zelden bluft, dan call je een van zijn bets enkel met een goede hand. Aangezien niet iedereen het talent heeft van Marcel Luske hier enkele basis regels in het bluffen.

 
Bluffen in Poker

Het is een stuk moeilijker zo'n soort tegenstander nog minder te laten bluffen tegen jou, omdat zijn bluf waarschijnlijk zal werken. Dit is te proberen door over te komen als iemand die vaak zijn bets called. Bet zelf agressief en bepaal van te voren of je bet of raised. Het is belangrijk erg zeker over te komen. Moet je echt folden, doe dan alsof het een erg lastige beslissing is en je eigenlijk graag wilt callen, ook al is je hand nog zo slecht. Door constant dit beeld uit te stralen krijgt de tegenstander de indruk dat hij zeker tegen jou niet moet bluffen.

Marcel Luske

Andersom geldt hetzelfde. Heb je een tegenstander die te veel bluft, is het zaak te zorgen dat deze tegen jou nog iets vaker bluft.
Marcel Luske (Mind-reader)
Als je hem dan called heb je een betere kans om te winnen. Probeer tegenover deze tegenstander iets zwakker over te komen dan je bent. Call soms al seen raise ook had gepast. Als je besloten hebt te folden, doe dit dan snel alsof je er uit wordt gebluft. En wanneer je weet dat je moet callen probeer dan wat extra twijfelend over te komen.
 
Bluffen in Backgammon

Deze tactiek is ook toe te passen in backgammon. Hier zijn natuurlijk geen onbekende kaarten in het spel. Wat echter wel onbekend is is de gedachte in je hoofd. Mocht je iemand zijn die niet snel is met de verdubbelingsteen, dan wil je er alles aan doen de tegenstander ook lang van de verdubbelingsteen af te houden, zodat hij een paar goede momenten voor een dubbel gaat missen. Bepaal van te voren of je een eventueel aanbod voor een verdubbelingsteen aanneemt of afslaat. Dit kun je doen door tijdens je eigen beurt hierover na te denken.

PartyGammon
Het lijkt dan alsof je over de zet nadenkt. Als je dan besloten hebt een eventuele dubbel te accepteren en hij biedt het aan, accepteer het dan direct alsof het een makkelijke beslissing is. Als je reeds besloten hebt het te weigeren denk er dan even over na en sla het aanbod af. Bij een overduidelijke situatie heeft dit uiteraard geen zin omdat de tegenstander dan doorheeft dat je hem op het verkeerde been probeert te zetten. Het idee hierachter is dat de tegenstander denkt dat je gemakkelijker een dubbel accepteert dan dat in het echt zo is, waardoor hij minder dit zal aanbieden.
Andersom werkt het ook weer. Mocht je tegenover een tegenstander zitten die te snel een dubbel aanbiedt, dan wil je dat hij dat nog sneller doet. Bepaal ook nu van te voren of je een eventueel aanbod zal aannemen of afslaan. Biedt hij het aan en je hebt besloten af te slaan, doe dit dan direct. Heb je besloten het aan te nemen, denk er dan iets langer over na voordat je het aanneemt. Nu zal de tegenstander denken dat je de volgende keer waarschijnlijk wel zult afslaan aangezien het nu al zo’n moeilijke beslissing was. Dit is precies het zelfde als je tegenstander in poker ervan overtuigen dat je de volgende bluf waarschijnlijk zal folden.
 
Overeenkomsten
Deze voorbeelden illustreren hoe winnende tactieken bij poker ook gebruikt kunnen worden bij backgammon. Ook al is bij backgammon de positie van beide spelers open en bekend, in tegenstelling tot de kaarten bij poker, de zelfde strategie is succesvol. Een groot deel van het spel gaat niet om de positie maar om de gedachten over de positie en het beeld van de werkelijkheid dat de tegenstander heeft.
 

© 2006 backgammononline.nl, all rights reserved