Backgammon online
 

Artikelen - Backgammon voor Poker spelers door Steve Sax

vertaald door Backgammononline.nl

Dit artikel is geschreven voor poker spelers die willen leren wat Backgammon inhoudt. Ik heb meer dan 30 jaar backgammon gespeelt en kan je verzekeren dat het net zo spannend en meeslepend is als het poker.

Poker speler Gus Hansen
Poker Finale enkel Backgammon spelers
Sommige van de grote poker spelers zijn ook goede Backgammon spelers. Gus Hansen behoort tot de top 5 backgammon spelers ter wereld. Andere poker spelers die ook uitblinken in Backgammon zijn onder andere: Erik Seidel, Dan Harrington en “X- 22” Paul Magriel. Er was zelfs een World Poker Tour finale waar zowel Gus Hansen, Ave Mosseri en Tino Lechnich aan tafel zaten, allen backgammon spelers. Ook de wereldberoemde Phil Laak, The Unabomber” speelt af en toe een potje backgammon.

 
Poker / Backgammon speler Gus Hansen
Backgammon Back from the 70s

In de jaren 70 was backgammon in. Backgammon werd gespeeld in trendy restaurants en clubs. Sterren van formaat als Hugh Hefner en wijlen Don Adams stonden ook bekend als liefhebbers van backgammon. Ik speelde vroeger zelf met Don Adams in the Cavendish West Club in Hollywood. Vanaf de jaren 80 speelden we steeds meer poker in het casino. Ook van de huidige Hollywood sterren zijn er enkele die backgammon spleen. Zo is het van Tobey Maqguire en Leonardo DiCaprio bekend dat ze backgammon erg waarderen. Zelf heb ik Nicole Kidman ooit nog eens tips mogen geven, met betrekking tot haar backgammon spel uiteraard.

Combinatie Backgammon & Poker
Ik ben een backgammonspeler maar speel af en toe ook poker. Beide spellen kan ik erg waarderen vanwege gelijke en verschillende redenen. Er zijn vele overeenkomsten en verschillen tussen het poker en backgammon. Backgammon is een open spel en poker een gesloten spel. In poker weet je niet zeker of je er beter voor staat op het moment dat je tegenstander je raised. In backgammon kun je daarentegen makkelijk zien wie er voor staat en uitrekenen of je verdubbelingssteen moet aannemen of weigeren. In poker zal je vaak vertrouwen op ervaring bij het maken van een beslissing. Uiteraard dient er ook bij poker af en toe gerekend te worden. Vooral als je kijkt naar de hoogte van je bet of raise. Maar over het geheel speelt wiskunde een kleinere rol bij poker dan bij backgammon.
Minder verveling dan bij Poker

Een andere reden waarom poker spelers het interessant vinden backgammon te spelen is de constante actie. Je verveelt je een stuk minder dan bij poker. Bij poker leggen de meeste spelers gemiddeld 80 % van de handen voor de flop weg. Uiteraard is het ook dan belangrijk goed op te letten en zo veel mogelijk over je tegenstanders te leren, het is altijd minder spannend dan wanneer je zelf nog in de hand zit. In Backgammon heb je om de beurt iets te doen. Dit is een van de redenen waarom sommige top poker spelers backgammon leuker vinden om te spelen dan poker. Nog een groot verschil tussen poker en backgammon is het bluffen. In backgammon bestaat het bluffen wel, echter beperkt tot gedrag, houding en spelervaring, het blijft echter een open spel.

In poker is het bluffen een groot onderdeel van het spel. Dit is tegelijk een erg stimulerend als soms ook een frustrerend aspect van poker.

Ik adviseer echter pokeraars niet te stoppen met poker om backgammon te spelen, juist niet. Ik speel beide spellen met veel plezier. Het is juist de afwisseling die voor mij ideaal is. Bekijk diverse gratis poker rooms om gratis poker te spelen. Poker spelers hebben misschien de behoefte af en toe een ander spel te spelen waarin ze niet kunnen worden weggeblufd. Dat is voor mij een van de aangename eigenschappen die het backgammon heeft. Het spelen van backgammon kan ook goed gebruikt worden om je even te verfrissen en daarna weer klaar te zijn voor een potje poker.

Potjes spelen

Het spelen van live poker is grotendeels aan een tafel van 9 of 10 spelers en brengt je pas aan het einde heads up. In backgammon speel je meestal potjes 1 op 1. In een toernooi speel je telkens een tegenstander en ga je bij winst door volgens een schema net als bij het tennistoernooi Wimbledon. Voor de vroege verliezers is er vaak nog een verliezerpoule. Leuk is dat backgammon ook met dubbelteams kan worden gespeelt. De spelers mogen dan overleggen over elke zet. Dit is mogelijk omdat alle informatie waar over gepraat wordt toch al open op tafel ligt voor de tegenstanders.

Tot slot wil ik graag nog kwijt dat ik een keer een speler tegen gekomen ben die nu 78 jaar backgammon speelt. Dit zou toch iets moeten betekenen.

Speel goed en veel plezier!

Gif Banners

© 2007 backgammononline.nl, all rights reserved